Reserveringen: www.stadsschouwburg-antwerpen.be/nl/kalender/2018-2019/aangenaam-ik-ben-ish ...

View on Facebook

Is er een voorstelling in de buurt van Leuven ?
Hopelijk ...
...

View on Facebook

Beste LWalid (vader) o Lwalida (moeder)

Deze brief is voor jullie. Zoals jullie weten, of nog niet, ben ik momenteel bezig met mijn voorstelling “Aangenaam Ik ben Ish”. We zijn gisterenavond door onze 12e stad Lier getrokken en we mogen er nog een paar doen. Tot mijn grote verrassing, ook al was het een doelstelling van mezelf, werden de eerste 16 voorstellingen (eerste deel van de tour) meteen uitverkocht.

Het was voor mij heel spannend omdat ik wist wat ik allemaal ging vertellen en ontzettend zenuwachtig was om de reacties. Maar die waren tot nu toe geweldig. Niet alleen geweldig omdat de reacties mij de bevestiging gaven dat het harde werk wel beloond zou worden maar omdat ontzettend veel mensen zich in de verhalen die ik vertel terug konden vinden.

Ik ben inmiddels 30 jaar oud en dat betekent dat de 30 voorbije jaren met hun goede en slechte momenten, al de mensen die ik heb ontmoet, de plekken die ik heb bezocht en wat ik eruit heb geleerd samenkomen in deze voorstelling. Zoals jullie weten of niet heb ik mijn stem de voorbije jaren proberen te gebruiken wanneer ik het nodig achtte en wanneer ik dacht de juiste persoon te zijn om er iets over te vertellen. Deze voorstelling is niets anders dan dat. Het is mijn stem die mijn eigen frustraties, pijn, geluk, vragen, angst en hoop vertaald op podium.

Vorige week kwam een familie na de voorstelling me aanspreken. Een mama met dochter en zoon. Ze waren Belg, Vlamingen en net zoals ik met Marokkaanse roots en met een moslim achtergrond. Ik schatte ze beiden niet ouder dan 16, het meisje jonger dan haar broer.
Van alle mooie, oprechte en rakende reacties waren hun woorden misschien wel degene die me het meest hebben ontroerd. Ik hoorde in hun stem, in hun woordkeuze, dat zij voor heel even en over een paar onderwerpen zich begrepen voelde. Het leek alsof ons leeftijdsverschil en dus de tijd tussen hun jeugd en de mijne weinig hadden veranderd aan de vragen en de moeilijkheden die je soms kan hebben als mens en in ons geval een mens met een migratieachtergrond.

Ik heb deze voorstelling geschreven voor iedereen, de mensen die zijn komen kijken kunnen daar getuige van zijn omdat ik gewoonweg geloof dat de kern van ieders zoektocht en moeilijkheden hetzelfde is. Het uit zich in verschillende daden en realiteiten maar de kern is hetzelfde. Alleen zou ik liegen als ik zou zeggen dat ik niet, voor elke voorstelling wanneer jullie in alle enthousiasme jullie plaatsen zoeken, tussen de gordijnen piek met de hoop de jonge ik in de zaal te zien. Jongen of meisje. Omdat ik deze voorstelling niet alleen voor jullie allen heb geschreven maar ook voor mezelf, ook voor de kleine Ismail die heel wat zag en hoorde en die absoluut niet wist wat ermee te doen en waar naartoe te gaan. En die kleine Ismails die zijn er nog. Met andere namen en andere gezichten maar die zijn er nog. Die heb ik vorige week nog ontmoet.

Ik heb geen antwoorden voor iedereen, ik heb vaak zelf geen antwoorden voor mezelf. Maar ik weet wat het is om iemand luidop iets te horen zeggen of iets te laten zien, dat iets waar ik zelf al een tijdje mee rondloop. Toen ik jonger was, zag ik op toneel of op plekken die ik dacht een hoog statuut te hebben niemand die mijn ervaringen en verhalen deelde.
Lwalid o Lwalida, breng aub jouw kinderen. Een theater is niet voor elk kind, ongeacht origine, even aantrekkelijk. Maar probeer, kom samen, laten we met ons allen praten, luisteren, lachen en af en toe huilen. Ik wil echt dat ze dit horen en hopelijk zullen ze trots zijn.

Ik zou echt willen dat ze komen luisteren, niet naar mij, maar ongetwijfeld en hopelijk naar zichzelf.

Marhbabikoum. Welkom. Allen en Iedereen.

Ish/Ismail
...

View on Facebook

Dank jullie voor vanavond Lier.
Ik had dit nodig. Dank om te luisteren en aanwezig te zijn.
...

View on Facebook

Daarnet leeg, nu helemaal bezet.
In de loge, paar minuten voor aanvang.
Wish me luck!
Aangenaam ik ben Ish in Lier.
...

View on Facebook

 

lees verder op Facebook